Transport

Resan till Alperna Buss, flyg eller bil?

En snabb flygning, kul med vänner i bussen eller skidväskor i bagaget. Hur du kommer till Alperna kan variera något beroende på hur du väljer att planera din skidsemester.

Vi medger gärna att resan fram och tillbaka sällan är höjdpunkten av din skidsemester. Men det betyder inte att resan inte kan vara kul! Oavsett om det är med buss, flyg eller om du väljer att köra dig själv, det är redan från att du lämnar Sverige att din skidsemester har börjat!

Nedan hittar du allmän information om hur du hanterar din valda transport. Bussresan ingår alltid i vår paketresa, och de flesta använder detta transportsätt.

Om du vill flyga eller köra dig själv till Alperna kan du välja detta vid registrering, eller genom att kontakta Summmitweek efter att din skidresa har bokats.

Har du mer specifika frågor? Titta gärna på vår FAQ, där det finns svar på (nästan) allt om transport! 

LÄS MER OM BUSRESOR→
LÄS MER OM FLYGRESOR →
LÄS MER OM EGEN TRANSPORT→         

Buss till Alperna

BUSSEN RULLAR MOT ALPERNA

Bussresan är det överlägset mest använda transportmedlet när resor går mot Alperna. Det är också transportmedlet som ingår i våra grundpaket, och därför den mest populära vägen söderöver. Här är det så enkelt att du bara sätter ditt bagage i bussen, hittar en plats med vänner från din gymnasium eller universitet och lutar dig tillbaka tills du anländer.

RUTTEN

Rutten beror både på var i landet du plockas upp, och om det också bör finnas ett eller flera stopp för att hämta andra på vägen. Från Sverige går resan vanligtvis över Rødby-Puttgarden med färja, det finns inget stopp med gränshandel.

Längs vägen kommer det att bli en kort paus ungefär var fjärde timme, med möjlighet att sträcka benen och handla små nödvändigheter i olika rastplatser. På kvällen blir det en längre paus för att köpa middag, varefter bussen körs igenom hela natten med bara ett snabbt byte av chaufför.

PRAKTISK INFORMATION

Anländ i god tid, minst 30 minuter före avgång, vid insamlingsplatsen. Detta kan du hitta på ditt resedokument, som skickas ungefär två veckor före avresedagen. Det är en bra idé att ta med en necessär, vattenflaska och snacks in i bussen, eftersom det inte finns tillgång till bagage under resan.

Det är tillåtet att ha en liten högtalare i bussen och spela musik i samråd med de omkring dig. Ta dock inte med dig en soundbox, eftersom gången inte får blockeras och ljudnivån kan vara en olägenhet för de andra passagerarna och busschauffören. Om du är osäker på något, prata med guiden på bussen eller föraren - och följ alltid deras instruktioner om ljudnivåer och allmän beteende.

ANKOMST

Bussarna anländer alltid till destinationen på eftermiddagen följande dag, beroende på trafiken. De flesta franska destinationer räknar med att du kommer fram 22 timmar efter avresan - igen beroende på trafik. Omedelbart före ankomst kommer guiden att dela ut ett välkomnande kuvert med hisspass och mer. Samtidigt kommer guiden att ge ett föredrag med praktisk information om exakt vad som ska hända, både vid ankomst men också under veckan. Det är en riktigt bra idé att lyssna noga till detta.

Skulle du ankomma innan check-in och nyckelutlämningen är möjligt på ditt boende, kommer guiderna visa er bagagebevaring och omklädningsmöjligheter. Dessa kan ibland vara lite primitiva beroende på vilken destination skidresan går till. Ofta är de belägna centralt i byn och tätt inpå avstigningsplatsen.

När de underbara skiddagarna är över, kommer bussen att köra till Sverige på nästföljande lördag. Du kommer att få avgångsinformation med tider och bussnummer på torsdagar under rumsbesök från guiderna. Bussen anländer till Sverige under söndagen, då har du hela dagen att sova ut - och du kommer att behöva det!

BAGAGE

Högst 1 normal resväska / väska och 1 handbagage får medtas. Om du har beställt skidtransport måste du endast ta med 1 par skidor och pjäxor ELLER snowboard. Detta måste observeras på grund av bagageutrymmet i bussen. Om det är möjligt föredrar vi att du inte använder ett hårt fodral, eftersom dessa tar mycket plats och gör förpackningen svår. Håll dig uppdaterad på din resebevis om viktkrav för din skidsemester.

Summitweek eller bussföretaget kan inte hållas ansvarigt för skadat eller förlorat bagage under transporten. Vi rekommenderar därför att du tecknar en privat reseförsäkring som täcker detta.

Fler frågor? Se vår FAQ för djuptgående svar på generella frågor om bussresor. 

         

Flyg till Alperna

FLYGRESOR

Vi erbjuder också, på nästan alla våra skidresor, att du kan uppgradera ditt transportsätt till flygplan istället för bussar. Det reducerar restiden betydligt och ger en snabbare men också trevligare resa till Alperna. Detta kommer naturligtvis som ett extra tillägg som du hittar på My Summit. Priserna är olika från vecka till vecka då det är beroende på utbud och efterfrågan. 

SAMARBETSPARTNERS

Vi använder endast ansedda flygbolag för att hantera våra charterflyg. Under de stora reseveckorna chartrar vi ofta hela plan för att öka kvaliteten på vår produkt för gästerna. Vi använder följande leverantörer: SAS, Danish Air Transport (DAT), Atlanctic Airways och Norwegian. De flyger alla med moderna flygplan, och det finns ofta en möjlighet att köpa lätta måltider och drycker på flygplanet.

BILJETTER OCH BOARDINGPASS

Läs alltid informationen om ankomsttid och flygbolag på ditt resebevis före avgång. Resebeviset är giltigt samtidigt som din biljett för flygningen, så se till att du har detta med dig. Titta bara på informationsskärmen på flygplatsen och se vilken incheckning du ska gå till. Här visar du ditt resedokument och pass och får resterande information.

Det är inte möjligt att reservera en plats på planet i förväg, men du kommer ofta att sitta med dem du checkade in med. Om du därför är en grupp som vill sitta tillsammans, måste du bara träffas på flygplatsen och kolla in ditt bagage samtidigt.

BAGAGE

Följ alltid anvisningarna om vikten och storleken på ditt resebevis. Du måste köpa skidtransport om du tar med dig egna skidor, där du får möjlighet att checka in en väska med skidor eller snowboards och en pjäxbag. Som tumregel måste ditt incheckningsbagage väga 15 kg och handbagage 5 kg. Det beror på att till skillnad från sommarresor tar många människor med skidor och snowboards, och därför minskas viktgränsen på planet, så de är säkra på att det finns plats för allt.

TRANSPORT FRÅN FLYGPLATSEN

Det kommer alltid att finnas en transfer-tur / retur från flygplatsen till din destination som ingår i flygbiljetten. Våra guider kommer att finnas på flygplatsen för att hjälpa dig hitta bussen och svara på frågor på vägen.

Eftersom transferbussar som väntar på flygplatsen ibland betjänar flera ankommande flygplan samtidigt, måste en liten väntetid på 30 - 50 minuter ibland förväntas innan bussen kör från flygplatsen mot din destination. Transporttiden varierar från destination till destination, men är ofta cirka tre timmar. Toaletterna i bussen är låsta på resan, men det kommer att vara stopp längs vägen med möjlighet till toalettbesök och inköp av små nödvändigheter.

TRANSFER FRÅN ALPERNA TILL FLYGPLATSEN

Better be safe than sorry - vi inkluderar alltid en extra tidsmarginal på 30 - 60 minuter utöver de två timmarna före incheckning som redan ingår. Det beror på att det kan vara relativt mycket trafik under transferdagarna, eftersom det är den dagen alla lämnar och anländer till destinationen.

         

Egen transport till Alperna

PÅ VÄG MOT ALPERNA

Det är nästan en upplevelse i sig själv att åka på skidsemester. Därför är det naturligtvis också ett alternativ att välja detta! Bussresan ingår i princip alltid i våra paketresor, men om du väljer att köra dig själv kommer det naturligtvis att bli rabatt på grundpaketet. Exakt hur mycket det är beror på vart och när du åker - du kommer alltid att kunna se det under My Summit.

ANKOMST

Vid ankomst till destinationen är guiderna naturligtvis redo att hjälpa dig på plats. Du kommer att få ett samtal av guiderna strax före avgång för att få nödvändig information om exakt hur det går till.

Du kommer också att få allmän information om ditt resebeviset ungefär två veckor före avresan, vilket är viktigt att läsa. Var du får ditt välkomstkuvert med liftkort och mer beror på destinationen, så kommer du att överens om detta via telefon med guiderna.

TRANSPORTTID OCH AVGIFTER

Du kan förvänta dig en restid på cirka 16 timmar från Hamburg till Frankrike och 14 timmar från Hamburg till Italien. Innan du packar bilen och fäster säkerhetsbältet är det en bra idé att kontrollera väderprognosen och trafikrapporterna, eftersom det kan ha stor inverkan på restiden.

Längs vägen kommer det att finnas olika avgifter beroende på vilken rutt du väljer. På de franska och italienska motorvägarna betalas en avgift vid vägbommarna, beroende på kört avstånd. Detta kan betalas med debit- eller kreditkort och kräver inte något speciellt.

PARKERING

Särskilt i Frankrike debiteras nästan överallt en parkeringsavgift på mellan € 40 - € 120 beroende på destination och resevecka. Det kan ofta vara lönsamt att boka parkering i god tid, eftersom särskilt under de stora semesterveckorna finns det en risk att parkeringsgaragen i staden kan bli slutsålda, såväl som mer fördelaktiga priser om du är ute tidigt. Om du inte gör det hjälper våra guider dig att hitta parkeringsalternativ vid ankomst och dela ut välkomstkuverten.

ÄR BILEN REDO?

Det är viktigt att du ser till att bilen är vinterklar och innehåller lagkraven. Det kan vara en bra idé att få en granskning av en återförsäljare om du är osäker. Vinterdäck är obligatoriska, och kom också ihåg att ta med snökedjor som passar bilens hjulstorlek vid kraftigt snöfall.

Det kan också vara en bra idé att kontakta ditt försäkringsbolag och höra om det finns något du behöver vara särskilt uppmärksam på längs vägen i samband med behovet av bärgning av bil eller liknande. I Tyskland finns det ett ytterligare lagkrav att det finns en gul säkerhetsväst per. passagerare i bilen och en röd varningstriangel. Se också till att kontrollera att du har dessa tillgängliga.